Wist je dit? 1 op 5 jongeren in Vlaanderen draagt zorg voor een familielid

Wist je dit? 1 op 5 jongeren in Vlaanderen draagt zorg voor een familielid

2 min.
SHARE

In Vlaanderen zijn er duizenden jongeren die, naast hun dagelijkse school- en werk verplichtingen, ook zorgen voor een ziek familielid of familielid met een handicap.  

Deze jonge mantelzorgers leveren een onmisbare bijdrage aan hun gezin. 💚 
Vaak wordt hun situatie echter niet herkend of erkend, terwijl de impact op hun leven aanzienlijk kan zijn. In deze Week van de Jonge Mantelzorgers staan we graag stil bij de toewijding en veerkracht van deze jongeren, maar is het ook belangrijk om te begrijpen hoeveel deze zorgtaken van hen vragen.

Wie zijn jonge mantelzorgers?

Jonge mantelzorgers zijn jongeren tot 24 jaar die opgroeien met een ziek gezinslid (ouder, broer, zus,...) dat extra zorg nodig heeft. Volgens enkele recente cijfers uit een onderzoek van het Vlaamse departement Zorg woont ongeveer 21% van de jongeren tussen de 11 en 18 jaar samen met een gezinslid dat langdurig ziek is of een beperking heeft. Dit betekent dat ongeveer 119.000 jongeren dagelijks in een zorgsituatie leven. Binnen deze groep neemt een kleiner deel, namelijk 5% (ongeveer 27.000 jongeren), minstens vier uur per week zorgtaken op zich​. Denk hierbij aan huishoudelijke taken, het bieden van emotionele ondersteuning of het helpen met persoonlijke verzorging. Uit de studie bleek ook dat het vaker meisjes zijn die de rol van mantelzorger op zich nemen en dat jonge mantelzorgers vaker uit maatschappelijk kwetsbare groepen komen. Deze cijfers tonen aan hoe groot de groep jonge mantelzorgers is, en hoe belangrijk het is om hen de nodige steun te bieden.

De impact van mantelzorg op jonge mensen

Jonge mantelzorgers vervullen vaak verantwoordelijkheden die niet gebruikelijk zijn voor hun leeftijd. Deze jongeren hebben een groter risico op sociale isolatie en mentale  en/of fysieke problemen. Dit omdat ze minder tijd hebben voor ontspanning en activiteiten met vrienden, maar zich ook zorgen maken om hun ziek gezinslid. Het is daarom belangrijk dat we als maatschappij aandacht hebben voor deze onzichtbare groep. Niet alleen om hun mantelzorg te waarderen, die velen aangeven ook met veel liefde te doen, maar ook om hen te ondersteunen waar nodig. Door openlijk te praten over de impact van mantelzorg, kunnen we de taboes doorbreken en jonge mantelzorgers aanmoedigen om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Helpper: ondersteuning voor jonge mantelzorgers

Platformen zoals ons Helpper Assistent platform kunnen een belangrijke rol spelen in het ontlasten van jonge mantelzorgers. Via Helpper kunnen personen met een handicap extra hulp zoeken bij dagelijkse zorgtaken, zoals huishoudelijke taken, begeleiding bij activiteiten of vervoer​​. Dit geeft jonge mantelzorgers de kans om even op adem te komen en tijd vrij te maken voor hun studie of vrienden. Bij Helpper is flexibiliteit belangrijk, waardoor iedereen zelf kan kiezen welke hulp ze nodig hebben en wanneer. Dit betekent dat jonge mantelzorgers kunnen rekenen op extra hulp op de momenten dat ze dat het hardst nodig hebben. 💚