Op bezoek bij 'rollende loper' Brent: een inspirerende stem voor inclusie

Op bezoek bij 'rollende loper' Brent: een inspirerende stem voor inclusie

5 min.
SHARE

Brent Basyn is een 26-jarige jongeman die zich al van jongs af aan inzet voor een inclusieve samenleving en strijdt voor de rechten van personen met een handicap. Naar aanleiding van de Urban Trail in Gent bracht onze collega Jordan hem een bezoekje voor een openhartig gesprek. Samen bespraken ze zijn inclusief schooltraject, waarom zijn deelname aan de Urban Trail belangrijk blijft, en welke krachtige boodschap hij graag wil overbrengen aan jongeren met een beperking.

Deelname aan de Urban Trail

Dit jaar is Brent voor de zesde keer op rij van de partij als rollende loper op de Urban Trail. Hij ontdekte dit loopevenement enkele jaren geleden via Onafhankelijk Leven. Voor Brent blijft het van belang om steeds aanwezig te zijn om de boodschap van Onafhankelijk Leven mee te helpen uitdragen.

“De Urban Trail is een evenement om aan iedereen aan te geven dat als je assistentie hebt, alles mogelijk is. Als je assistentie hebt, vormen trappen voor iemand in een rolstoel geen drempel meer.  Als je de juiste begeleiding hebt, kan je drempels wegwerken. “

Brent is met de Urban Trail niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden heeft hij met zijn broer ook deelgenomen aan de 10 Miles, en een marathon gelopen. Zijn persoonlijke boodschap is dat personen met een beperking ook aan sportieve activiteiten kunnen deelnemen. Hij wil laten zien dat zij ook stoere dingen kunnen doen, en dat ze niet beperkt worden door hun handicap.

“Ik doe graag sportieve dingen, zoals deelnemen aan sportieve activiteiten of gaan skiën met mijn familie. Ik wil aantonen dat mensen met een beperking ook stoere dingen kunnen doen. Dat wij ook stoere gasten zijn. We zijn geen kamerplantjes! Dat vind ik ook belangrijk om mee te geven.”

Het Helpper team maakte vorig jaar voor het eerst persoonlijk kennis met de Urban Trail en Brent, die ons team vervoegde als rollende loper. Dit jaar sluit Brent opnieuw aan bij ons team, en het enthousiasme om weer samen te lopen is volledig wederzijds. 

“Ik heb aan de organisatie gevraagd om voor een tweede keer met het Helpper team mee te lopen, omdat ik het woord ‘vertrouwen’ wil koppelen aan de boodschap ‘alles is mogelijk met assistentie’. 
Ik wil daarmee aangeven dat je je team moet vertrouwen. Je moet vertrouwen hebben in je assistentie, want anders kan je niet verder. Daarom heb ik gevraagd of ik met Helpper terug aan de start zou mogen staan.”

 

Rollende loper Brent loopt met Helpper-team de Urban Trail in Gent (groepsfoto)

 

Hersenverlamming na vroeggeboorte

Brent en zijn tweelingbroer kwamen drie maanden te vroeg ter wereld. Enkele dagen na zijn vroeggeboorte werd Brent getroffen door een hersenbloeding, waardoor hersenverlamming (cerebral palsy) ontstond en zijn bovenste en onderste ledematen verlamd raakten.  Ondanks zijn motorische beperking en alle obstakels die daarbij komen kijken, weigert Brent zich hierdoor te laten definiëren en is hij vastberaden om een volwaardig en ‘normaal’ leven te leiden.

“Ik probeer altijd zoveel mogelijk dingen te doen die mensen zonder een beperking ook doen. Ik wil diezelfde ervaring hebben. Het is niet omdat ik in een rolstoel zit, dat ik een ander persoon ben. Ik ben en blijf een persoon die dezelfde ervaringen wil beleven”

Vandaag woont Brent in het MOK vzw, een woongroep waar mensen met een beperking een plek krijgen om zichzelf te zijn en eigen leven te leiden. Naast het woonaanbod met zorg, biedt het MOK ook een koffie- en soepbar en crea-atelier waar iedereen in de buurt welkom is.

 

Voorziening Het Mok in Lochristi

 

Inclusief Schooltraject

Brents ouders hebben er bewust voor gekozen om hem gedurende zijn schoolcarrière niet in te schrijven in het buitengewoon onderwijs. Brent heeft altijd op een gewone school gezeten, wat volgens hem in onze huidige maatschappij nog altijd niet vanzelfsprekend is. Brent is ervan overtuigd dat het onderwijs dé sleutel is tot het creëren van een inclusieve samenleving.

“Onderwijs is het begin van inclusie. Wanneer je in de kleuterschool een kind naast een ander kind in de rolstoel zet, ziet dat kind gewoon een ander kind, niet iemand in een rolstoel. Het is belangrijk om dit bewustzijn op zo'n jonge leeftijd te creëren. Helaas beseffen sommige ouders niet dat dit eigenlijk cruciaal is voor de ontwikkeling van de maatschappij en die van je kind. De mensen waar ik nu mee afspreek, zien mij als Brent en niet als ‘die persoon in de rolstoel’. Maar dat is gewoon omdat ze van jongs af aan hieraan gewend zijn.“

Hoewel Brent zijn hele schoolcarrière inclusief onderwijs heeft gevolgd, was dat geen eenvoudige reis. Dat is een van de redenen waarom hij, samen met lotgenoten Sofie en Lucas, besloot om hun ervaring met inclusie te delen met anderen.

 

Quote: Doen, gewoon doen! Maak van je leven wat je ervan kan maken, en grijp alle kansen met beide handen.

 

Ook wij

“We wilden het verhaal vertellen vanuit het perspectief van jongeren. We wilden jongeren die aan een inclusief schooltraject starten een hart onder de riem steken. Tegelijkertijd wilden we eerlijk en realistisch zijn, want het is niet altijd rozengeur en maneschijn.”

Na een samenwerking met studenten Orthopedagogiek van de Universiteit Gent en talloze interviews kwam het boek ‘ook wij’ tot stand. Een boek met 15 unieke getuigenissen van jongeren met verschillende vormen van beperkingen over hun ervaring en kijk op inclusie. 
“Ik wil met dit boek aantonen dat alles mogelijk is, maar dat het belangrijk is dat je een team rondom je hebt. Je hebt een team van mensen nodig om inclusie te doen slagen. Alleen kan je het niet.

 

Brent toont trots zijn eigen boek 'ook wij'

 

Extra ondersteuning via Helpper

Brent hoorde voor het eerst over het Helpper platform tijdens een inspiratiedag van Onafhankelijk Leven. Toen hij op een bepaald moment extra ondersteuning nodig had, schreef hij zich in op ons platform en vond hij enkele assistenten die hem een oplossing boden. De keuze voor Helpper was voor Brent een logische stap, omdat het perfect aansloot bij zijn persoonlijke noden.

"Helpper biedt flexibiliteit. De assistenten wonen ook allemaal in je buurt. Je kan gemakkelijk afspreken met je assistenten en zeggen: 'Kom om dat uur of kom om dat uur.' In tegenstelling tot andere diensten waar je je aan vaste uren moet houden, kan je met Helpper flexibeler werken. 
Je kan je assistenten ook zelf bellen of sms'en als je ietsje later bent of er een wijziging in je planning is, en dat is dan geen probleem. Het is fijn omdat het hier meer om je eigen leven draait, dan dat je je leven moet aanpassen aan de planning van een dienst.”

Brent heeft de mogelijkheid om zijn assistenten te vergoeden dankzij zijn persoonsvolgend budget (PVB). Voor hem was het krijgen van een budget in zijn jeugd een keerpunt in zijn leven.

“Het PVB heeft mijn leven drastisch veranderd. Ik kon naar een gewone school gaan met begeleiding. Ik kon mijn leven leiden zoals ik dat wilde. Zonder dat budget zou mijn leven er mogelijks heel anders hebben uitgezien. Ik zou niet dezelfde kansen hebben gehad. Ik ga bijvoorbeeld elk jaar op skiverlof met mijn familie en neem mijn assistent mee. Daardoor is mijn mama gewoon mijn mama, en ben ik haar zoon.”

Boodschap aan jongeren met een beperking

Als we Brent vragen welke boodschap hij jongeren met een beperking wil meegeven, is hij duidelijk en eenvoudig: 'DOEN! Gewoon doen. Maak van je leven wat je ervan kan maken, en grijp alle kansen met beide handen.”