Hoe combineer ik mantelzorg met mijn studies?

Hoe combineer ik mantelzorg met mijn studies?

3 min.
SHARE

Zorg je voor een naaste en ben je daarnaast bezig met je studies? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Er wordt geschat dat 1 op de 5 studenten jonge mantelzorger zijn. Da’s best wat. Je studies combineren met de zorg voor je mama, papa, broer of zus is niet makkelijk. Daarom is het belangrijk dat je hier een goede balans in vindt. We vertellen je in dit artikel hoe je dit aanpakt.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Het is niet altijd makkelijk om te praten over jouw situatie. Toch is het een goed idee want praten lucht op! Zo vermijd je dat het allemaal te veel wordt. Probeer daarom iemand te vinden die je vertrouwt. Je leraren, professoren of studiebegeleiders zijn er namelijk om jou te helpen met je studies. Als ze jouw thuissituatie beter begrijpen, zullen ze ook meer begrip tonen wanneer je eens wat later in de les bent of wanneer je een schoolopdracht te laat hebt ingeleverd.

Samen kunnen jullie dan ook nadenken over oplossingen om het voor jou makkelijker te maken, bijvoorbeeld:

  • De deadline voor een schoolopdracht uitstellen.
  • Een les onderbreken wanneer je dringend naar huis moet.
  • De mogelijkheden van een deeltijdse studie in het hoger onderwijs bekijken.

Als je dat graag hebt, kan je hier ook over praten met je medestudenten, eventueel in aanwezigheid van je leraar, prof of studiebegeleider. Zij zullen daardoor jouw situatie beter begrijpen. Wie weet, misschien is er iemand die hetzelfde meemaakt als jij. Dat kan het gemakkelijker maken voor jou, want zo besef je dat je niet alleen bent.

 

Mantelzorg, wat is dat?

Bij mantelzorg verleen je vrijwillig zorg aan iemand uit je directe omgeving. Bijvoorbeeld je zieke papa of mama, je zus of broer met een fysieke of mentale handicap of één van je grootouders die niet zo goed meer voor zichzelf kan zorgen. Als jonge mantelzorger doe je vaak meer in het huishouden of heb je meer zorgen dan andere kinderen of jongeren van jouw leeftijd. Wat jij doet, is dus ongelooflijk waardevol!

 

De jeugd amuseert zich op kamp

 

Blijf leuke dingen doen

Als jonge mantelzorger ben je vaak voor iemand anders bezig. Daardoor vergeet je soms aan jezelf te denken. Het is dus goed dat je regelmatig tijd maakt voor jezelf, zodat je je gedachten kan verzetten. Da’s trouwens helemaal niet zo erg. Wanneer je dingen doet die je leuk vindt, krijg je meteen een stuk meer energie om andere dingen te doen. Dat helpt niet alleen bij de zorg voor je naaste, maar ook bij je schoolwerk.

Denk na over wat je graag doet. Vind je het leuk om wekelijks naar het zwembad te gaan of ben je graag bezig met muziek of tekenen? Misschien geniet je ervan om af en toe helemaal niks te doen of word je helemaal blij wanneer je met je vrienden afspreekt. Wat het ook is, ga ervoor! Je zult snel merken dat je je veel beter voelt.

Vraag gerust om hulp

Heb je het gevoel dat het je allemaal een beetje te veel wordt? Dan is het helemaal niet erg om extra hulp te vragen. Je doet namelijk al zoveel voor een ander. Je kan bijvoorbeeld aan familie of vrienden vragen om bepaalde zorgtaken over te nemen. Zo krijg jij meer tijd voor je studies en andere activiteiten. Het is vooral belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht, zodat je niet overbelast wordt.

Hulp vragen kan soms lastig zijn. Toch is het belangrijk dat je weet dat je er niet alleen voor staat. Je kan bijvoorbeeld terecht bij je huisarts of ZoJong! voor een gesprek.

 

Beschik je over een PVB/PAB en word je al geholpen door familieleden of iemand uit je buurt? Via Helpper kan je hen inschakelen als assistent om jou en je naaste te helpen met klusjes, activiteiten of leuk gezelschap. Handig toch? Schrijf je hier in als budgethouder.