Wanneer een naaste moeite heeft met dagelijkse handelingen is het niet altijd evident om hulp te vragen. Veel hulpbehoevenden willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen en zoveel mogelijk zelfstandig blijven. Gelukkig bestaan er manieren waarop je de zelfstandigheid van je naaste kan bewaren. Deze 5 tips geven je alvast een goede start.
Zelfstandigheid heeft veel te maken met zelfvertrouwen. Als het je naaste nog lukt om bepaalde taken of handelingen zelf uit te voeren, laat hem/haar dan zeker doen. Al gaat het om de plantjes verzorgen, de tafel dekken of een dagelijkse wandeling met de hond. Die kleine dingen geven een tevreden gevoel en maken het leven waardevoller. Bovendien kan er een sneeuwbaleffect optreden: je naaste kan zich gemotiveerd voelen om meer dingen zelf te doen.
Hou dus zeker rekening met de mogelijkheden van je naaste. En wanneer het toch minder goed lukt op andere vlakken, kan je altijd terugvallen op allerlei hulpmiddelen om de zelfstandigheid van je naaste te bewaren. 🙌
Heeft je naaste een beperkte mobiliteit? Dan kan je dit in sommige gevallen al verhelpen met een paar simpele aanpassingen. Gewoon al een hoorapparaat, bril of wandelstok kan al wonderen doen. Wanneer je naaste niet (meer) mag autorijden, kan hij/zij zich bijvoorbeeld ook verplaatsen met een scooter, brommer of (elektrische) fiets. Je kan ook enkele aanpassingen in huis doen om de mobiliteit van je naaste te verhogen. Meer daarover lees je onder puntje 3.
Wil je naaste alleen op stap gaan, dan is een kaartje of armband met jouw contactgegevens nuttig. Neemt je naaste graag het openbaar vervoer? Geef dan gerust ook andere nodige informatie mee, zoals:
Heb je schrik dat je naaste zou verdwalen? Dan kan je een mobiele telefoon of horloge met ingebouwde GPS gebruiken, zodat je meteen weet waar je naaste zich bevindt. Zo hoef je je daar al een stuk minder zorgen over te maken.
Een veilige thuisomgeving is een belangrijke factor als het gaat om de zelfstandigheid van je naaste. Met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind:
Je hoeft natuurlijk niet meteen allerlei ingrijpende veranderingen door te voeren in de woning van je naaste. Kijk eerst en vooral naar wat mogelijk en/of dringend is en hou daarbij rekening met de noden van je naaste.
Daarnaast kan je naaste handige gebruiksvoorwerpen in huis halen om dagelijkse handelingen makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
Administratie, er zijn weinig mensen die het echt graag doen. 🤷 Gelukkig kan je dit op verschillende manieren een stuk makkelijker maken voor je naaste. Zo kan jij dit in het oog houden, maar behoudt je naaste toch het gevoel van controle en zelfstandigheid.
Dankzij online bankieren bijvoorbeeld vermijd je wachtrijen bij de bank en hou je makkelijk zelf de controle over al je geldzaken. Bovendien voorzien banken ook een hulplijn waar je altijd terecht kan voor advies.
Daarnaast zijn er nog andere tips om financiële taken eenvoudiger te maken:
We vermeldden het eerder al, maar we herhalen het graag: door actief te blijven, blijft je naaste gemotiveerd om meer dingen zelf te doen. En dat is positief voor het gevoel van zelfstandigheid. Blijf je naaste daarom stimuleren om bepaalde activiteiten te doen, of het nu op sportief, creatief of culinair vlak is.
Wanneer je samen actief bent, heeft dat tal van voordelen:
Je raadt het al: hup hup, vooruit met de geit!
Extra assistentie
Krijg je momenteel ondersteuning van een naaste? Wil je hem/haar hier graag een kleine vergoeding voor geven met je PVB/PAB? Schrijf je hieronder dan eenvoudig in als budgethouder.